Valentin nap

A Valentin-nap Szent Bálint (Valentin vagy Valentinus) a szerelmesek védőszentjének Valentine (Bálint) napján (február 14.) tartott Valentine’s Day (magyarul: Bálint-nap, Valentin nap) ünnepe a 20. század végétől világszerte a szerelmesek ünnepeként terjedt el. Az angolszász szokás nálunk az angol elnevezés magyarosított formájú átvételével, mint Valentin-nap vált ismertté és népszerűvé a 90-es évektől kezdődően. Ezen az ünnepen a szerelmesek kettesben ünneplik szerelmüket és meg is ajándékozzák egymást, vagy szerelmes üzenettel kedveskednek.

A szokás eredete, a idő homályába vész, de az biztos, hogy Szent Bálint püspök a 14. században, a jegyesek és fiatal házasok védőszentjévé vált Angliában és Franciaországban. Az egyik legenda szerint a III. évszázadban Rómában szolgált papot II. Claudius császár elveiért halálra ítélte. Kivégzése előtt Bálint a hite erejével a börtönőre vak leányának visszaadta a látását. Mielőtt február 14-én kivégezték, búcsúüzenetet küldött a lánynak, amelyet így írt alá: „A Te Bálintod.” Ez a Bálint vagy nemzetközi nevén a Valentin-napi üzenetküldés eredetének leggyakoribb magyarázata. Egyes történetek szerint azért ítélték halálra, mert a császár akarata ellenére összeadta a katonákat szerelmükkel. A császári tiltásnak az volt az alapja, hogy az egyedülálló, család, feleség nélküli katonák jobban harcolnak, könyebben áldozzák fel életüket.

Néhány érdekes tény a Valentin nappal kapcsolatban

Minden évben sok ezren írnak szerelmes levelet Júliának Veronába, amellyel részt vesznek egy versenyen. A szokás a Rómeo és Júlia dráma szerelmeseire emlékezik. A városba érkező leveleket a Júlia Klub értékeli ki és a legmeghatóbb, legromantikusabb levél elnyeri a „Cara Giulietta” díjat.

A XIX. század előtt alapvetően szerelmes levél, képeslap vagy üzenet formájában ajándékozták meg egymást a szerelmesek. Richard Cadbury a mára világhírű csokoládé készítő család feje ekkor találta ki, hogy csokoládé is lehet Valentin napi ajándék.

A római szerelem angyalka, Kupidó, Cupid, Ámor mind a görög szerelem isten Eros római változatai. Eros Aphrodite gyermeke két nyílvesszővel – szeretet és gyűlölet – játszott célpontjai érzelmeivel. A rómaiak által mesélt történetek során alakult át a mai, pufók angyalka formályába.

Valentin napi ajándékok és ajándék ötletek webáruházunkban

Válassz speciálisan a szerelmesek napjára tervezett egyedi ajándékaink közül, vagy készíts egyedi fényképes ajándékot. Romantikus ajándék ötletek hölgyeknek és férfiaknak. Páros bögre, LEGO kockákból kirakott szív a fotótokkal vagy más különleges ajándék ötlet biztosan elnyeri szíved választottjának tetszését. Ajándékainkra egyedi üzenetet, vers részletet vagy idézetet is kérhetsz feltöltött fotó mellé, ezzel teheted igazán személyessé a meglepetést.^

Webáruházunkban Te is rendelhetsz üzenettel ellátott ajándéktárgyat, bögrét, pólót, poharat vagy éppen mécsest is szerelmednek. Ha olyan ötleted van, amit nem találsz meg ajándék tárgyaink között, vedd fel velünk a kapcsolatot és mi segítünk megvalósítani egyedi ajándék ötletedet.