Karácsony

A kereszténység legnagyobb ünnepe, Jézus Krisztus földi születésének emléknapja: az öröm és békesség, a család és gyermekség, az otthon és szülőföld ünnepe. Napjainkra a hagyományos ünneplés mellett a karácsonyi ajándékozás rendkívül hangsúlyossá vált, ezért a cikk végén szeretnénk felhívni a figyelmedet néhány érdekes karácsonyi ajándék ötletre.

Annak ellenére, hogy a karácsony a keresztények ünnepe, sok nem keresztény ember is megünnepli világszerte az emberi szeretet ünnepeként. A modern és népszerű ünneppel az adott helyi kultúrától függően együtt jár az ajándékozás, a karácsonyi zene, írott üdvözletek küldése, templomi ünneplések és szentese a családi vagy közösségi vacsora. Szinte mindenhol nagy hagyománya van a lakás, a ház környéke, az utcák és terek díszítésének. Ezek közé tartozik természtesen a karácsonyfa-állítás, a karácsonyi gyertyák (helyettük újabban a biztonságosabb izzók illetve napjainkra a LED-ek vették át ezt a szerepet), a színes üveggömbök, girlandok, fagyöngyök elhelyezése. Sokan maguk készítik el a karácsonyi díszeket ezzel még személyesebbé, igazán egyedivé varázsolják az otthonukat, irodájukat. Magyarországon szinte megkerülhetetlen a szaloncukor, amely népszerű karácsonyi csemege és egyben látványos díszítő elem is a karácsonyfán. Napjainkra a szaloncukor is bekerült a házilag elkészíthető csemegék közé, az interneten számos receptet találhatunk, sokan ajándékként is adják ezt a népszerű csemegét.

A karácsony eredete

Az Újszövetség leírása szerint Jézus istállóban született, mert senki nem fogadta be a házába a várandós Máriát, aki férjével népszámlálásra Betlehembe érkezett a szülés estéjén. A történet szerint napkeleti bölcsek (később a magyar népnyelvben „háromkirályok”) indultak útnak ajándékokkal köszönteni a születendő Messiást, és egy csillag vezette el őket Jézushoz.

Karácsonyi ajándékozás

Maga a karácsony szó bizonytalan, vitatott eredetű. Számos elmélet született, egyes kutatók szerint a latin creatio (teremtés), az incarnatio (megtestesülés) vagy a calatio (összehívás) szavak egyikéből származhat. Mások szláv eredetűnek vélik. Egy másik elmélet szerint magyar eredetű a szó, mégpedig a kerecsen szóból származik, és a hagyományosan a karácsonnyal egy időben tartott sólyomreptetésre vezethető vissza.

Miért pont december 25-én ünnepeljük?

Az ünnep napjának megválasztása nem volt egyszerű, mert számos egymással ellentmondó nézet uralkodott Jézus születésnapját illetőleg. Egyesek szerint május 20-án, mások szerint április 18-án vagy 19-én, ismét mások szerint november 25-én, vagy január 6-án született Jézus. A választás végül december 25-re esett, hogy ellensúlyozzák az e napon ünnepelt Mithrász és Sol Invictus (legyőzhetetlen Nap) pogány ünnepét azáltal, hogy bevezették Krisztus azaz Sol Salutisnak (az üdvösség Napjának – a Nap itt mint égitest értendő) ünnepét. A Mithrász kultusz és a kereszténység sok hasonlóságot mutat, így gyakorlatilag egy váltás jött létre. A kereszténység megerősödésével az idők folyamán a Mithrász kultusz elhalványodott, egyes elemei pedig beolvadtak a szokásokba, az ünnepbe. A karácsony ünnepe a 6. században vált teljesen általánossá.

Az ünnep elterjedése

A reformáció a 16. században új tartalommal töltötte meg az ünnepet, az emberek elkezdték a vallásos ünnepeket és szertartásokat az otthonukban gyakorolni. Ezért alakult ki sok új karácsonyi szokás, mint például a karácsonyfa-állítás Németországban. A 18. századra már egész Németországban szokás volt karácsonyfát állítani, innen jutott el a 19. században előbb Ausztriába, majd egész Európába, a kivándorlókkal az Újvilágba, és így honosodott meg az egész nyugati keresztény világban. A karácsony megünneplése egyre általánosabb lett. Elterjedt a nem vallásos családok körében is, a szeretet és a béke ünnepeként, akik a vallásos keresztényi rítusok, szokások egy részét is átvették, így az ünnepi vacsorát – sok esetben a menü tartalmaz halat, amely a kereszténység egyik jelképe -, valamint a rendkívül népszerű ajándékozást.

Karácsony a nagyvilágban

Anglia

Az Egyesült Királyságban a karácsonyi készülődés már októberben megkezdődik. A házak ajtajait és ablakait fenyőággal, gyertyával, dióval, mogyoróval dekorálják, és feldíszített fenyőfát állítanak a szobába. November elején karácsonyi pompába öltöznek az utcák, és bár már december elején feltűnnek a Karácsony Apók (Father Christmas). A december 6-i Mikulás-napot nem ünneplik.

December 24-e (Christmas Eve) munkanap, jellemző, hogy az emberek a munkaidő végeztével még elmennek a kollégáikkal egy búcsúitalra (a „hivatalos” munkahelyi évbúcsúztató partikat, bálokat a cégek többnyire valamelyik korábbi, karácsonyhoz közeli napon tartják).
Az angliában is általános az éjféli mise, bár ez gyakran éjfél előtt (pl. 23:30-kor) kezdődik.

Az angol protestánsok december 25-én (Christmas Day) templomba mennek, utána bontják ki a becsomagolt ajándékokat, amelyek sok családban már egész hónapban gyűlnek a karácsonyfa alatt, de ezeket csak ezen a napon szabad felbontani. A legenda szerint az ajándékokat Santa Claus (Mikulás) a kandallók kéményén keresztül hozza.

Az ajándékbontás után következik az ünnepi ebéd. A karácsony elkerülhetetlen kelléke a szaloncukor formájú úgynevezett cracker, mely kinyitásakor pukkan, és amelyben apróbb ajándékok rejtőznek. A hagyományos karácsonyi ebéd a gesztenyével töltött pulyka, zöldségek (kelbimbó, sárgarépa, paszternák, zöldborsópüré, krumpli) és vörösáfonya-szósz (cranberry sauce). A legszokásosabb desszert a karácsonyi puding (Christmas pudding) elnevezésű sütemény, mely alapja sokféle szárított gyümölcs (aszalt szilva, mazsola, füge), citrom- és narancslé, brandy, édes fűszerek és egyéb finomságok.

Elmaradhatatlan eseménye még ennek a napnak a királynő karácsonyi üzenete (The Queen’s Christmas Message), mely beszéd hagyománya 1932-ig nyúlik vissza. A beszédet a BBC televízió közvetíti, és a legtöbb angol ember megnézi. Ma az internetnek hála, az Angol királynő ünnepi beszédét már a világon bárki megtekintheti.

Japán

Bár a kereszténység a három fő vallás egyike Japánban, mégis, a lakosság csak pár százaléka vallja magát hívőjének. Karácsony éjjelén ők templomba mennek, ahol az istentisztelet mellett betlehemes előadást is láthatnak. A karácsony hatása ennek ellenére nagyon is jelentős – a nyugati civilizáció térhódításával a karácsony is nagy érdeklődésre tett szert. A karácsony divatja japánban alighanem az amerikai TV sorozatoknak köszönhető.

Mivel itt nincs minden esetben hitbéli háttere, így kifejezetten családi ünnepnek sem számít, ezért a többség szórakozni megy. Kimozdul valahová a családjával, vagy szerelmével, esetleg otthon bulizik. A karácsony még csak nem is munkaszüneti nap. A karácsony a japánok számára csak egy az ünnepek között, amikor megajándékozzuk a másikat. Mind ezekkel együtt is Japánban az Újév fontosabb ünnepnek számít a karácsonynál.

Ajándék ötletek karácsonyra

Webshopunkban számos ajándékot találsz, amelyek egy fotóval, rövid szöveggel ideális karácsonyi ajándékok lehetnek. Az alábbiakban kiemeltünk néhányat, amelyek rendkívül népszerűek karácsonykor. Ha van a tarsolyodban egy egyedi ajándék ötlet, amelyet segítségünkkel meg tudnál valósítani, vedd fel velünk a kapcsolatot és mi igyekszünk elkészíteni az elképzelt ajándékot.

Forrás: Wikipédia