Esküvő – esküvői ajándék ötletek

Ebben a bejegyzésben szeretnénk bemutatni, hogy mennyire változatos és érdekes szokások, hagyományok, szertartások alakultak ki a világban az esküvő kapcsán. Emellett adunk is néhány ötletet az ajándékozáshoz. Nászajándék, ültető-, köszönő ajándék, vagy szülőköszöntő ajándék a webáruházunk kínálatából. Mindezek mellett még az esküvői dekorációhoz is adunk ötleteket.

Az esküvő

Az esküvő hivatalosan az az esemény, amikor két személy házasságot köt. Az esküvői hagyományok a világban nagyon változatosak, amelyek az etnikai csoportok, vallások, országok és a társadalmi osztályok szerint is változnak. A legtöbb helyen a ceremónia része a házastársi fogadalom, az ajándékozás és természetesen a házasság hivatalos – állami vagy egyházi – bejegyzése, elismerése, melyet egy erre felhatalmazott tisztségviselő vagy pap hitelesít.

Néhány esküvői ajándék ötlet a webshopunkból.

Az összes esküvőre ajánlott ajándékért ide kattints!

A pár általában erre a célra készíttetett ruhában jelenik meg az esküvőn és a szertartást rendszerint fogadás, ünneplés, ebéd-vacsora, táncos mulatság követi. A szertartás és az ünneplés fontos része, kiegészítője a zene, imádságok, vallási vagy irodalmi szövegek felolvasása. Gyakran régi népszokások, babonák is részét képezik az ünneplésnek.

Esküvők a nagyvilágban

Számos országban átvették a hagyomásos nyugati fehér esküvő szokását, amely szerint a menyasszony fehér ruhát visel. Ez a hagyomány Viktória királynő esküvője tette népszerűvé. Történészek eltérően vélekednek a királynő öltözékéről. Egyesek szerint egyszerűen csak különleges, kirívó öltözetet szeretett volna, mások szerint ezzel a tisztaságot, az ártatlanságot fejezte ki a ruhájával. Manapság a fehér menyasszonyi ruha második vagy harmadik házasság esetén kimondottan szokatlan viselet.

A gyűrű régi hagyomány Európában és Amerikában, az eredete viszont nem teljesen egyértelmű. Egy lehetséges magyarázat a rómaiak által feltételezett Vena amoris, amely a hiedelem szerint egy verőér, amely a gyűrűsujjtól a szívig ér. A kölcsönösen hordott gyűrűk segítségével így a szívüket is összekapcsolják. lképzelhető, hogy ez az „ősi hagyomány” valójában korunk utólagos találmánya.

Az esküvői szertartás végén a párt útjára bocsájtják a vendégek, ilyenkor számos országban szokás rízst szórni a friss házasokra – ez a termékenységet és gazdagságot jelképezi. Érdekesség, hogy ez nem csak a nyugati országokban, de Indiában és Malajziában is szokás. Érdemes megjegyezni, hogy a hiedelmekkel ellentétben, a nyers rízs szétszórása nem veszélyes a madarakra. Ez azonban nem mondható el a szabadon engedett lufikról.

A szertartást követő ünneplés része lehet az ebéd vagy vacsora, amelyet kiegészíthetik a vőlegény, a vőlegény tanúja, a menyasszony apja vagy a menyasszony köszöntő beszédei. Hagyomány számos helyen a pár első tánca, az apa-menyasszony, anya-vőlegény tánc is, valamint szinte megkerülhetetlen egy látványos esküvői torta közös felvágása.

Egy érdekes adat 2019-ből: az Egyesült Államokban körülbelül 2 millióan házasodnak össze, közel 70 millióan vesznek részt esküvőkön és átlagosan 100 dollárt költenek fejenként az esküvői ajándékokra.

Esküvői zene

A nyugati szokások szerint a fiatal pár bevonulásakor egy esküvői indulót játszanak, ez a szokás a XIX. század vége felé alakult ki. A mindenki által ismert Nászdalt (Bridal Chorus – Treulich geführt) férfiak és asszonyok kórusa énekli Richard Wagner – Lohengrin című operájában, a harmadik felvonás elején, amikor Elzát és Lohengrint házasságkötésük után a templomból a nász-szobába vezetik.

Gyöngéd karok ringatnak itt, rátok ez órán a szív üdve vár.
Ármány fölött győzött a hit, hő vágyban egy lesz a hű mátkapár.
Jók pajzsa, vértje, jöjj erre, jöjj. Szűzeknek éke, jöjj erre, jöjj!
Ünnepi mámor már tovaszállott, ég küld a szívre szépséges álmot.
Tündéri éj, a lég enyhe. Lágy illatot ont a hűs nászi ágy.
(ismeretlen szerző fordítása – forrás Wikipédia)

Ezen a linken meg is hallgathatod : NÁSZDAL

Másik kedvenc darab Johann Pachelbel műve a Kánon D dúrban. Korhű, eredeti hangszereken itt hallgathatod meg: Canon in D. Mára modern, kortárs zenék is szerepet kaphatnak az esküvőn, mint például Bob Marley One Love című dala.

Érdekesség, hogy az Egyesült Királyságban tilos vallási kötődésű zenét játszani polgári esküvőn.

Az esküvő vallási vonatkozásai

A legtöbb vallás elismeri az életre szóló szövetséget a párok között, és ennek következtében kialakultak a megfelelő szertartások, szokásos. Egyes vallások megengedik a többnejűséget vagy azonos neműek házasságát is.

Sok vallás kiemelt fontosságúnak tartja a házasságot, azon belül hangsúlyt helyez a gyermekek nevelésére, mint a házaspárok fő feladatára. Egyes vallások egyenesen természetellenesnek tartják ha valaki nem házasodik meg, máshol a lelki fejlődés elengedhetetlen részéként ajánlják a házasságot. A hinduizmus például szent kötelességként tekint rá, amely vallási és társadalmi kötöttségeket is jelent. Ezzel szemben a buddhizmus nem tartja kötelezőnek, de útmutatást nyújt a boldog házasélethez és nagy jelentőséget tulajdonít a házastársi eskü betartásának.

Esküvői ajándék ötletek

Lánykérés
Válassz egy különleges gyűrűt, de akár viccesen is megkérheted a kezét 🙂

Tanúk és koszorúslányok felkérése
Kérd fel az esküvő fontos szereplőit stílusosan, hogy nekik is maradandó élmény legyen!

Dekorációk
Hangulatot teremtő kiegészítők: útjelző táblák, asztaldekorációk és sok más
Iránymutató nyilak – Esküvői fa ültetőkártya szív alakban – Esküvői ültetés rend tábla

Szülőköszöntő ajándék
Esküvői köszönő ajándék szettek szülőknek, egyedi szöveggel személyre szabva

Köszönetajándék
A nagy napra emlékeztető apró kis ajándék – Köszömőajándék a vendégeknek