Anyák napja

Az Anyák Napja a világon szinte mindenhol kiemelt ünnep, az édesanyák és általában anyaság ünnepe. A különböző országokban más időpontokban tartják, Magyarországon ez május első vasárnapja, ami 2022-ben május 1-je.

Eredete

Az anyák ünneplése a feljegyzések szerint az ókori Görögországba nyúlik vissza. Ők tavaszi ünnepségeket tartottak az istenek anyjának – Rhea – és emellett az édesanyák tiszteletére.

Az Anyák Napját ezen a néven először 1872-ben ünnepelték az Egyesült Államokban. Az ünnep alapvetően azoknak az Anyáknak a támogatására, tiszteletére jött létre, akik gyermeküket veszítették el a polgárháború ideje alatt.

Anna Marie Jarvis
(Wikipédia)

A philadelphiai Anna Marie Jarvis 1907-ben próbálta az anyák napját nemzeti ünneppé nyilváníttatni. Elhunyt édesanyja emlékére az ünnepet május második vasárnapjára tűzte ki. A fehér szegfűt javasolta jelképnek. A fehér szín a tisztaságot és hitet jelképezi, az anyaság erényeit a fehér virág szimbolizálja, az illata a szeretetet, a formája pedig a szépséget. Nagyon sok energiát és időt fordított arra, hogy az ünnepet állami, majd nemzetközi ismertségűvé tegye.

Az ünnep hamarosan annyira népszerűvé vált nemcsak az Egyesült Államokban, hanem Európában is, hogy az ajándékboltok, elsősorban a képeslap árusok és virág kereskedők is meglátták benne az üzleti lehetőséget. Ez sokaknak nem tesztett, az ünnep elüzletiesedését látták benne, de a világ persze megy a maga útján, és a virágárusok, ajándék tárgy kereskedők, képeslap készítők a mai napig fontos szereplői az ünnepnek.

Magyarországon először 1925-ben ünnepelték – a MÁV gépgyárban munkásgyerekek előadásával -, majd 1928-ban vált hivatalos iskolai ünneppé a lelki és erkölcsi nevelés részeként. Napjainkban is fontos óvodai, általános iskolai ünnep, a gyerekek műsorral, virággal, kisebb ajándékokkal készülnek.

Az Anyák Napja a világban

A világ nagy részén tavasszal, májusban ünneplik – ahogy hazánkban is -, de ettől jelentős eltérések is adódnak. Ilyen például Norvégia, ahol február második vasárnapján, vagy Argentína, ahol október harmadik vasárnapján ünneplik. Oroszországban november utolsó vasárnapja, míg Panamában december nyolc a dátum.

Japánban az ünnepet május második vasárnapján tartják – ez talán a legelterjedtebb időpont az egész világon – és hagyományosan vörös szegfű az ajándék.

Magyarországon hagyományosnak mondható, hogy a virág mellett a gyermekek rajzzal vagy más saját kezűleg készített ajándékkal lepik meg édesanyjukat. Ezek elkészítésében segítenek az óvodák és iskolák is.

Ajándék ötletek Anyák Napjára

Webáruházunkban számos Anyák Napi ajándék ötlet vár. Az alábbiakban bemutatunk néhány egyedi fényképes ajándékot, anyák napi ötletet.

Falevekre nyomtatott fotó
Falevekre nyomtatott fotó
Anyák napi fényképes ajándék bögre
Anyák napi fényképes ajándék bögre