A ballagás

A ballagás talán az egyik legfontosabb iskolai ünnepség. Mára ezt a hagyományt egyes iskolákban átvették az általános iskola alsó osztályaiból a felsőbe lépéskor is és nem ritka az óvodai ballagás sem. Ilyenkor a ballagó gyerekeket, fiatalokat meg is ajándékozzák, óvodában értelemszerűen kisebb ajándékok, míg érettségizők esetében manapság már akár egy autó sem feltétlenül meglepetés :). Természetesen kaphat ballagási ajándékot az óvónő, nevelő, dadus, tanár, egyetemi professzor is. Bejegyzésünkben bemutatjuk a ballagás eredetét, szokásokat és adunk náhány ballagási ajándék ötletet is.

Eredete

A ballagás szokása az 1870-es években Selmecbányáról indult, amikor a végzős diákok a „Ballag már a vén diák…” kezdetű dalt énekelve vonultak végig az iskolán, ezzel búcsúzva el tanáraiktól, az iskolától és egymástól. Az 1900-as évekre már teljesen megszokottá, szinte hagyománnyá vált. Az 1920-as években az „Elmegyek, elmegyek…” kezdetű népdalt is énekelték:

Elmegyek, elmegyek,
hosszú útra megyek,
hosszú út porából
köpönyeget veszek.


Búval és bánattal
kizsinóroztatom,
sűrű könnyeimmel
kigomboztattatom.

Fúdd el, jó szél, fúdd el
hosszú útnak porát.
Hosszú útnak porát,
az én szívem búját!

Ebben az időben kezdődött a diák szerenádozás hagyománya is, a ballagást megelőző este a fiatalok énekelve köszöntik volt tanáraikat, azok otthonában vagy háza előtt.

Szokások

A középiskolát befejező diákok a ballagás napján tarisznyával a vállukon énekelve járják be az iskolát. A tarisznyában jelképes útravalóként, aprópénzt, pogácsát, sót, egyes helyeken földet is – valamint valamilyen emléktárgyat, pl. az iskola fényképét helyezik el. Ballagáskor a szülők és a családtagok virággal, napjainkban lufikkal vagy más kisebb ajándéktárggyal köszöntik a diákokat. A ballagást gyakran előzi meg ünnepi vacsora, ahol a diákok és volt tanáraik vesznek részt. A ballagást követheti családi ebéd vagy vacsora, ahol a szélesebb család is részt vesz, virágokkal, ajándékokkal lepik meg az elballagott diákot.

A középiskolai ballagás a gyermekkor végét is jelenti, hiszen sokan ilyenkor végleg befejezik az iskolát vagy a családtól esetleg távol, akár külföldön folytatják tanulmányaikat. Ez az önállóság, a felnőtté, éretté-válás kezdete. További információk a ballagásról.

Nem csak a diákok kapnak ajándékot, hanem az osztályfőnök, tanárok, óvónénik, dadusok is. Ilyenkor a virág mellett egy aláírásokkal, köszönő üzenettel díszített csoportkép remek választás, de az ajándékok nagyon sokfélék lehetnek. Magunk is rendkívül sok féle ajándékkal, ajándék ötlettel találkoztunk és számos egyedi kérést és ötletet valósítottunk már meg.

Ballagási ajándék ötletek

Webáruházunkban külön kategóriát hoztunk létre a ballagási ajándékoknak, mert tudjuk, hogy minden évben sokan keresik azt az egy, különleges, maradandó emléktárgyat, amellyel megajándékozhatják a ballagó diákokat, óvodásokat, tanárokat, óvónéniket.

Egyedi fényképes puzzle/kirakó – egy jól sikerült osztály fotó szép és emlékezetes ajándék lehet a diákoknak és az osztályfőnöknek is. Kaptunk már olyan megbízást is, hogy a puzzle elemek hátoldalára a diákok nevét nyomtassuk, így minden diák hazavihetett egy darabot a kirakóból, amit a tervek szerint az eljövendő osztálytalálkozókon újra össze tudnak rakni.

Ballagási ajándék - egyedi fényképes puzzle