A születésnap

Születésnap az egyik legnépszerűbb ünnep, mindenkinek van, minden országban ünneplik, szinte minden nap valakinek a születésnapja, ezért a jól megválasztott születésnapi ajándék rendkívül fontos.

Sok országban külön ünnepet, egyes esetekben akár nemzeti ünnep formájában ünneplik a kiemelkedő történelmi személyek születésnapját. A katolikus szentek születésnapját is ünnepelik – érdekesség, hogy ebben az esetben a szent születésnapja a mennybemenetel vagyis az elhalálozás napja.

Születésnapok a világban

Születésnapot a világ minden részén ünnepelnek, de bizonyos születésnapok nagyobb jelentőséggel bírnak az egyes országokban. Ezek elsősorban a felnőtté válás idejét jelző születésnapok, amelyek országonként eltérhetnek. Az egyik legismertebb ilyen eltérés, hogy az Egyesült Államokban a 21. születésnap jelzi a nagykorúságot, míg Európában a 18. születésnap a fordulópont a fiatalok életében. Érdekesség, hogy Kanadában államonként változik, van ahol 18 van ahol 19 év a határ. Ennek köszönhetően pl. a szerencsejátékok és sportfogadás egységesen 19 év felett lehetséges csak, így ezt egységesen tudják szabályozni az egész országban. Gyakran okoz problémát, hogy a fiatal nagykorú – de még a 21. életévét be nem töltött -, európai film- és rock-sztárok az USA-ban nem ihatnak alkoholt, míg ezt otthon gond nélkül megtehetik.

Szintén az USA-ban és Kanadában szokás még a lányok 16. születésnapját is kiemelten ünnepelni, ez a születésnap az ártatlanság, a gyermeki kor utolsó éveit jelzi. A világ különböző országaiban a nagykorúság eltérő évszámokhoz kötődik, sőt van ahol a fiúk és a lányok nagykorúsága is eltérő évszám. A Fülöp szigeteken a lányok 18., a fiúk 21. születésnapja a fordulópont, míg Japánban a 20. születésnap.

Az Egyesült Királyságban minden állampolgár aki elérte a 100. születésnapját születésnapi köszöntő kártyát kap ajándékba a királyi családtól. Ezt követően a 105. születésnapjától kezdve minden évben szintén kap egy kártyát. Más országokban is, így Magyarországon nagy jelentőséggel bír a 100. születésnap, melyet nem csak a család de a közvetlen környezet, település, a közösség is számon tart és ünnepel.

A zsidó hagyományok szerint a fiúk 13. (bar mitzvah), míg a lányok 12. (bat mitzvah) születésnapja a legfontosabb fordulópont az életükben. Ekkor válnak teljes jogú tagjaivá a közösségnek és innentől érvényesek rájuk is a felnőttekre vonatkozó szabályok.

Ázsiában

Nepálban és Indiában a gyermekek első születésnapja bír kiemelkedő jelentőséggel, ilyenkor egy szertartás keretében leborotválják a hajukat, ezzel megtisztítva a lelküket az előző életek negatív hatásaitól.

Egyes ázsiai országokban kiemelt szerepet és ünneplést kap a 60. születésnap. Ez egy ősi kínai időszámítási rendszerre vezethető vissza, ahol 60 éves egységekben számoltak.

Egy érdekes születésnapi történet

Egy különös születésnappal kapcsolatos történet szerint egy New York-i tűzoltó arra a kérdésre, hogy hány éves azt válaszolta „annyi éves vagyok, amennyi a születésem évének utolsó 2 számjegye.” Ekkor 53 éves volt és 53-ban született. Ezt az évszámot mindenki csak egyszer tapasztalhatja meg, de akkor egy évig. Ezt a jelenséget a tűzoltóról Beddian születésnapnak nevezték el. Érdekessége, hogy minél közelebb születtünk az évszázad végéhez, annál később élvezhetjük ezt az „ünnepet”. Aki például 1999-ben született annak a 99-ik születésnapjáig kell várnia, ezzel szemben az aki 2000-ben született, azonnal, a születése pillanatában kezdheti az ünneplést :). Érdekes részlet, hogy a Beddian születésnap minden személy esetében csakis páros évben lehetséges, függetlenül attól, hogy páros vagy páratlan évben született. A történet szomorú részlete, hogy a tűzoltó, Bobby Beddian épp 53 éves korában halt meg egy tűzeset oltása közben, nem sokkal a „felfedezését” követően.

Jézus születésnapja talán a legismertebb ünnep, annak ellenére, hogy a valódi születésnap nem tisztázott, mégis mindenki tudja, hogy Karácsonykor (december 24-én) ünnepeljük. Érdekessége, hogy például még Japánban is elkezdték ünnepelni, bár ez inkább az ajándékozással, a fogyasztói társadalommal van kapcsolatban, nem pedig a vallással.

Születésnap szökőévben?

A szökőévben, éppen a szökőnapon, február 29-én születetteknek valójában negyed annyi hivatalos születésnapjuk van, mint kortársaiknak. Ez lehet előny is, hiszen egy 80 éves mondhatja azt hogy ez csak a 20. születésnapja. De hátrány is lehet, hiszen bárki mondhatja, hogy nincs mit ünnepelni 3 évig, hiszen csak négy évente van február 29-e. Az egyik híres képzeletbeli személy, akinek a születésnapja február 29-én van, Mézga Aladár, aki ezt azzal magyarázta, hogy szülei direkt időzítették február 29-ére a születését, hogy csak 4 évente egyszer kelljen neki születésnapi ajándékot venniük. A valóságban a szökőnapon születettek vagy február 28-án, vagy március 1-jén ünneplik születésnapjukat.

Születésnapi ajándék ötletek

A születésnap hagyományos ajándéka a világ legnagyobb részén a születésnapi torta, amelyen valamilyen módon jelzik hány éves az ünnepelt. Ez fiatalabb korban lehet egy-egy gyertya szál minden évre – bár elképzelhető, hogy 50-60-70-80 vagy akár több gyertyát is el lehet helyezni a tortán -, lehet szám formájú gyertya, de lehet pl. csokikrémmel készített felirat is. A gyertyáknak az évek számának jelzése mellett másik jelentős szerepe, hogy a hagyomány szerint az ünnepelt titkos kívánsága akkor teljesül, ha az összes gyertyát egyszerre tudja elfújni. Szintén része az ünneplésnek a születésnapi lufi, egyes helyeken a tűzijáték és természetesen az ajándékok.

Webáruházunkban elsősorban egyedi, fényképpel szöveggel személyre szabható ajándékokat találsz. Könnyen készíthetsz évszámmal, vicces idézettel, szöveggel, fotóval ellátott ajándékot.

Egy boros doboz vagy boros láda évszámmal, egyedi üzenettel, esetleg fotóval, finom borokkal nagyszerű ajándék lehet apának, nagypapának. Egy egyedi fényképpel, szöveggel nyomtatott lámpás anyának vagy nagymamának igazán szép ajándék, de egy egyszerű fényképes bögre is emlékezetes ajándék lehet, ha megtalálod a megfelelő fényképet és a hozzá legjobban illő egyedi üzenetet.

Céges ajándékok

Cégek, múzeumok, iskolák vagy más intézmények is megünneplik születésnapjukat, ilyenkor ünnepélyes keretek között meg is ajándékozhatják leghűségesebb dolgozóikat, alkalmazottaikat, de az alapítók, tulajdonosok is kaphatnak ajándékot a dolgozóktól. Webáruházunkban számos egyedi, nevesíthető, logózható ajándékot találhatsz, de különleges ajándék ötleteket is meg tudunk valósítani.