A Nemzetközi Nőnap

Nemzetközi Nőnap a nők iránti megbecsülés és tisztelet kifejezésének napja. Napjainkban a nők, hölgyek, lányok iránt érzett szeretetünket valamilyen ajándékkal, gyakran virággal fejezzük ki. Cikkünkben mi is tiszteletünket fejezzük ki a hölgyek iránt és bemutatunk néhány egyedi ajándék ötletet is.

A Nemzetközi Nőnapot 1917 óta (Magyarországon 1948 óta) minden év március 8-án ünnepeljük. Az ENSZ is a hivatalos világnapok közé sorolja nemzetközi nőnapot. Eredetileg a Nőnap munkásmozgalmi jellegű, a nők egyenjogúságáért és szabad munkavállalásáért folyatott küzdelemmel összefüggő ünnep volt. Kiindulását 1857-re datálhatjuk, amikor New Yorkban negyvenezer textil- és konfekcióipari munkásnő kezdett sztrájkot a béregyenlőségért és a munkaidő csökkentésért.

A nemzetközi nőnap létrehozóinak elképzelése szerint az ünnep az egyszerű, de mégis történelmet alakító nők napja, amely a nők évszázados küzdelmét eleveníti fel, melyet az egyenlő jogokért és lehetőségekért vívtak.

Nőnap alkalmából összegyűjtöttünk
21 érdekességet a NŐKRŐL

1. A nők szíve gyorsabban dobog, mint a férfiaké.
2. A nők kétszer gyakrabban pislognak mint a férfiak.
3. A női test lassabban égeti el a kalóriát mint a férfitest.
4. A nők immunrendszere erősebb.
5. A nők hajszála kétszer vékonyabb mint a férfiaké.
6. A nők agya lehetővé teszi, hogy egyszerre több dologra is figyeljenek.
7. A nők nyelvén több ízlelőbimbó található, mint a férfiakén.
8. A nők jobban érzékelik a fájdalmat, de az ösztrogénnek köszönhetően jobban el is tudják viselni.
9. A nők könnyebben megkülönböztetik a színeket.
10. Mivel a nők szervezete több kollagént termel, ezért hajlékonyabbak.
11. A nők könnyebben megkülönböztetik a mély és a magas hangokat.
12. A nők hátrafelé nem látnak olyan jól, mint a férfiak, sokszor emiatt van gondjuk a parkolással.
13. A nők mind a két agyfélteküket használják beszélgetés közben, ezért is beszélnek többet mint a férfiak.
14. Jobb a szaglásuk.
15. A nőknek jobb a periférikus látásuk.
16. A nők nyaka jobban hajlik mint a férfiaké.
17. A krónikus megbetegedésekre kevésbé hajlamosak.
18. A nők 30%-a a terhesség alatt nem ehető dolgokat is kíván, akár a legfurább tárgyakat is megenné.
19. A nőknek jók a megérzéseik és hamarabb felismerik a veszélyt, a progeszteronnak köszönhetően.
20. A nők bőre 10-szer érzékenyebb mint a férfiaké.
21. A nők jobban érzékelik az édes ízt.

Napjainkra a nőnap elvesztette munkásmozgalmi, szabadságjogi jellegét, bár számos szervezet ma is felhasználja, mintegy emlékeztetőként, felhívva a figyelmet a jelenleg is világszerte a nőkkel tapasztalható jogtalanságokra, egyenlőtlenségekre. Ha többet is meg szeretnél tudni erről az ünnepről a következő cikkben találsz további információt: a Nemzetközi Nőnap a Wikipédián.

Ajándék ötletek Nőnapra

A Nemzetközi Nőnap mára a tömegek számára mint a nők, lányok, asszonyok ünnepeként él. A világ minden táján ünneplik, de természetesen mindenhol a maguk módján. Sok afrikai és közel-keleti országban hivatalos Nemzeti Ünnep, és bár Európa legtöbb országában jelentős ünnep, itt nem munkaszüneti nap – ahogy Magyarországon sem az. A Nemzetközi Nőnap hagyományos ajándéka a virág, és sok országban egyes virágok kiemelt szerepet kapnak, így például Olaszországban mimózát, Franciaországban pedig hagyományosan gyöngyvirágot ajándékoznak Nőnap alkalmából. Sok országban különféle kisebb-nagyobb ajándék is előfordul.

Webáruházunkban számos ideális nőnapi ajándékot találsz, melyet egy idézettel, fotóval könnyedén egyedivé tehetsz. Különleges és egyedül nálunk kapható a falevelekre nyomtatott fotó, de választhatsz egy szép, egyedi fényképes kerámia ékszert vagy fényképes párnát.


Márai Sándor: Füveskönyv (részlet)

Köszönet a nőknek.

Köszönet neked, aki megszültél. És neked, aki a feleségem voltál. És neked, te harmadik, tizedik, ezredik, aki adtál egy mosolyt, gyöngédséget, egy meleg pillantást, az utcán, elmenőben, vigasztaltál, mikor magányos voltam, elringattál, mikor a haláltól féltem. Köszönet neked, mert szőke voltál. És neked, mert fehér voltál. És neked, mert a kezed szép volt. És neked, mert ostoba és jó voltál. És neked, mert okos és jókedvű voltál. És neked, mert türelmes és nagylelkű voltál. És neked, mert betakartad hajaddal arcomat, mikor megbuktam és rejtőzni akartam a világ elől, s neked, mert tested meleget adott testemnek, mikor fáztam az élet magányában. És neked, mert gyermeket szültél nekem. És neked, mert lefogod majd puha ujjakkal a szemem. És neked, mert kenyeret és bort adtál, mikor éhes és szomjas voltam. És neked, mert testedből a gyönyör sugárzott. És köszönet neked, mert jó voltál, mint az állatok. És neked, mert testednek olyan illata volt, mint a földnek az élet elején. Köszönet a nőknek, köszönet.